Vyno privalumai ir trūkumai, naudinga ar žalinga gerti vyną?

“Gerti ar negerti?“ Dažnai iškyla toks klausimas ir ne filosofine prasme, o tiesiog galvojant apie savo sveikatą. Iš vienos pusės, nors vynas nuo seno yra dievų gėrimas, jis vis dėlto yra alkoholinis gėrimas. O alkoholis – juk žalingas. Bet iš kitos pusės, prancūzai nuo neatmenamų laikų kasdien išgeria po keletą taurių vyno ir puikiai jaučiasi. Beje, nuo infarktų jie miršta rečiau nei mes.


Tad kokia gi paslaptis glūdi šiame vynuogių nektare? Naudingas jis ar žalingas? Gydytojai ir mokslininkai vis dar nesutaria šiuo klausimu, nors tyrimų atlikta daug. Tyrimų rezultatai yra tokie: kokybiškas vynas nedideliais kiekiais – naudingas! Žinoma, labai svarbu nepersistengti. Saikas – svarbiausia. Taip pat nereikėtų užmiršti, kad vynas vynui nelygus. Iš tikrųjų vertingas tik tikras vynuogių vynas.

Vyno nauda

Nustatyta, kad vyno sudėtyje yra daug naudingųjų medžiagų. Tai organinės rūgštys, antioksidantai, vitaminai B ir C, raugas, taip pat magnis, kalcis, geležis, kalis, selenas, jodas, cinkas ir daugelis kitų. Visų šių medžiagų nauda organizmui ir grindžiama vyno nauda. “Draugiška“ mikroelementų kompanija teigiamai veikia organizmą: greitina medžiagų apykaitą, stiprina imunitetą, atpalaiduoja, didina tonusą, padeda geriau įsisavinti riebų maistą.

Šis vynuogių gėrimas turi antioksidacinių ir rišančių savybių, todėl yra naudingas gydant kai kurias skrandžio ligas. Nedidelis kiekis šio gėrimo nakčiai gali suveikti kaip vaistai nuo nemigos, nes vyne yra melatonino, kuris vadinamas “miego hormonu“. Ir tai toli gražu dar ne visos naudingosios vyno savybės!

Koks vynas naudingesnis?

Vynas bus naudingas sveikatai tik tuo atveju, jeigu bus vartojamas tik patikimų gamintojų natūralus vynuogių nektaras. Cheminės medžiagos ir dažikliai, kurių yra surogatinių vynų sudėtyje, gali labai pakenkti organizmui.

Pasak atliktų tyrimų rezultatų, naudingiausias yra sausas raudonas vynas.

Raudonojo vyno nauda

Jau nuo senų laikų žinoma apie raudonojo vyno naudą. Juk ne veltui jis buvo laikomas dievų gėrimu. Apie vyną kūrė eiles, vyno dievus garbino ir aukodavo jiems aukas. “Medicinos tėvas“ Hipokratas raudonąjį nektarą laikė vaistu nuo daugelio ligų ir pagal gerąsias jo savybes lygino jį su medumi. Šiandieniniai tyrimai taip pat patvirtina šio raudonojo gėrimo naudą.

Įrodyta, kad sausas raudonas vynas:

Stiprina kraujagyslių sieneles ir gerina kraujo apytaką, todėl mažėja širdies priepuolių ir infarktų tikimybė (pagal kai kuriuos duomenis net iki 30-50 proc.);
Praplečia kraujagysles, sumažina kraujo spaudimą;
Didina hemoglobino kiekį kraujyje;
Turi antibakterinių, priešvirusinių ir antiseptinių savybių;
Sumažina onkologinių susirgimų tikimybę;
Gerina miego kokybę;
Sumažina cholesterolio kiekį, todėl mažėja insulto tikimybė;
Aktyvina skrandžio veiklą;
Stiprina imunitetą;
Šalina toksinus iš organizmo;
Mažina dantų ėduonies, dantų akmenų ir dantenų ligų atsiradimą.
Pasak mokslininkų, daugiausia naudos iš sauso raudonojo vyno gaunama vartojant jį su maistu.

Raudonasis vynas – jaunystės šaltinis

Neįtikėtina, bet tai faktas: sausas raudonas vynas prailgina jaunystę!

Raudonųjų vynuogių odelėje yra biologiškai aktyvi medžiaga resveratrolis, kuris yra stiprus augalinis antioksidantas. Dėl unikalių jo savybių sauso raudonojo vyno vartojimas stipriai sumažina vėžinių susirgimų tikimybę. Be to, įrodyta, kad resveratrolis turi jauninantį poveikį. Jis teigiamai veikia odą, didina jos tonusą, skatina kolageno gamybą.

Dar viena stebuklinga šio “stebuklingo“ elemento savybė yra ta, kad jis lėtina medžiagų, skatinančių riebalų kaupimąsi, išsiskyrimą. Vadinasi raudonasis vynas mažina riebalų kiekį organizme!

Tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 20 tūkst. moterų, parodė, kad reguliariai vartojusios sausą raudonąjį nektarą tyrimo dalyvės priaugo mažiau svorio nei tos, kurios visai nevartojo alkoholio. Žinoma, prieš pradedant laikytis “vyno“ dietos, būtina pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Daugumą gydomųjų raudonojo vyno savybių, pavyzdžiui, medžiagų apykaitos greitinimą, toksinų šalinimą iš organizmo, taip pat turi ir baltasis vynas.


Baltojo vyno nauda

Baltojo vyno sudėtyje yra mažiau naudingųjų medžiagų nei raudonajame. Jo konsistencija ne tokia tanki kaip raudonojo vyno. Todėl baltasis vynas – pakankamai “lengvas“ gėrimas. Praskiestas vandeniu baltasis vynas puikiai numalšina troškulį karštą dieną. Vitaminai ir antioksidantai, esantys baltajame nektare, greičiau ir lengviau įsisavinami organizmo nei iš raudonojo vyno.

Vyno žala

Nepaisant visų teigiamų vyno savybių, reikia prisiminti, kad vynas – visgi alkoholinis gėrimas. Todėl jis gali būti žalingas žmonėms, sergantiems chroniškomis ligomis, pavyzdžiui, pankreatitu ar išemine širdies liga. Geriant raudonąjį vyną kaip vaistus, būtina laikytis saiko. Neatsargus “dievų“ gėrimo vartojimas medicininiais tikslais gali ne tik kad nepadėti, bet ir pakenkti. Todėl šiuo klausimu būtina pasitarti su savo gydytoju.

Vynas gali būti naudingas tik tada, kai juo nepiktnaudžiaujama. Gydytojai rekomenduoja moterims išgerti ne daugiau nei pusantros taurės vyno per dieną. Tuo tarpu vyrų organizmas greičiau apdoroja alkoholį, todėl jiems rekomenduojamos 2-3 taurės vyno per dieną. Šių rekomendacijų viršijimas jau gali būti žalingas. Etanolis, esantis vynuogių nektare, yra toksiškas organizmui ir gali sukelti priklausomybę.

Laikantis visų rekomendacijų, vynas stiprina organizmą, padeda išsaugoti jaunystę ir sveikatą. Tad jūsų sveikata – jūsų rankose!



ISTORIJA - PRAEITIS ☱


SANTYKIAI - ĮDOMYBĖS - TESTAI ☱



MOKSLAS IR TECHNOLOGIJOS ☷



ASTROLOGIJA - ZODIAKO ŽENKLAI